Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Mε τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης τους. Μάθετε περισσότερα

Τι είναι το SSDs SATA

Δημοσιεύση admin 25/09/2018 0 Σχόλια

Τι είναι το SSDs SATA

Το SATA ή το Serial ATA είναι ένας τύπος σύνδεσης που χρησιμοποιείται από τους SSD «δίσκους» για την επικοινωνία δεδομένων με το σύστημά σας. Δημιουργήθηκε το 2003, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εδραιωθεί ως ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα είδη σύνδεσης σήμερα.

Generic SSD
Αυτό σημαίνει καλύτερη συμβατότητα. Εάν έχετε ένα SATA SSD, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα λειτουργήσει με οποιονδήποτε επιτραπέζιο υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή - ακόμα κι αν ο υπολογιστής αυτός είναι μια δεκαετία παλιός.

Το μειονέκτημα είναι η όχι άριστη απόδοση. Το SATA 3.0 είναι η πιο διαδεδομένη μορφή SSD, η οποία έχει θεωρητική ταχύτητα μεταφοράς 6 Gb/s (750 MB/s). Αλλά λόγω ορισμένων φυσικών επιβαρύνσεων που εμφανίζονται κατά την κωδικοποίηση των δεδομένων, έχει στην πραγματικότητα μια πρακτική ταχύτητα μεταφοράς 4,8 Gb/s (600 MB/s).

Για να είμαστε δίκαιοι, τα 600 MB/s είναι αρκετά γρήγορα και αρκούν για τους περισσότερους οικιακούς χρήστες, αλλά σε σύγκριση με την PCIe, χάνει τον αγώνα, όπως θα δείτε παρακάτω (για να διευκρινιστεί για τι ταχύτητες μιλάμε, οι SSD SATA μπορούν να μεταφέρουν τα δεδομένα ενός ολόκληρου CD σε 1 δευτερόλεπτο.)

Εξαιτίας αυτού, τα SATA SSD είναι φθηνότερα. Αυτό είναι σημαντικό σημείο για όλους, εκτός από τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

sata ssd


Κατανόηση των SSDs PCIe

Τι είναι λοιπόν τα SSDs PCIe που τα καθιστούν τόσο επιθυμητά και δαπανηρά; Αυξάνεται ουσιαστικά η απόδοση; Η απάντηση είναι ναι.

Μπορείτε να σκεφτείτε το PCIe ή το Peripheral Component Interconnect Express ως ένα τρόπο άμεσης σύνδεσης με μια μητρική πλακέτα - μια επέκταση της μητρικής πλακέτας, αν θέλετε. Χρησιμοποιείται συνήθως με εξαρτήματα όπως οι κάρτες γραφικών και οι κάρτες δικτύου, αλλά επίσης είναι ιδανική για την αποθήκευση δεδομένων.

Το PCIe 3.0 έχει ταχύτητα μεταφοράς των 985 MB/s ανά λωρίδα, και δεδομένου ότι οι συσκευές PCIe μπορούν να υποστηρίξουν 1x, 4x, 8x, 16x λωρίδες, η ταχύτητα φτάνει έως και 15,76 Gb/s.


Μήπως αυτό σημαίνει ότι το PCIe 3.0 με 16x λωρίδες είναι 25 φορές πιο γρήγορο από το SATA 3.0; Θεωρητικά, ναι, αλλά δεν θα βρείτε SSD για οικιακή χρήση με πολλές λωρίδες. Συνήθως θα βρείτε 2x ή 4x, που σημαίνει μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς κοντά στα 3,94 Gb/s.

Επίσης, θα παρατηρήσετε διαφορά μεταξύ PCIe και SATA μόνο κατά τη μεταφορά πολύ μεγάλων αρχείων. Εάν παίζετε για παράδειγμα ένα παιχνίδι και θέλετε ταχύτερη φόρτωση κατά την εκκίνηση του παιχνιδιού ή την αλλαγή στις πίστες, τόσο τα PCIe όσο και τα SATA θα έχουν άριστη απόδοση.

item2

Οι χρήστες του φορητού υπολογιστή μπορεί επίσης να διαπιστώσουν λίγο μικρότερη διάρκεια της μπαταρίας. Κατά την περιήγηση στο internet ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας που χρησιμοποιεί μόνο τη μνήμη, τα SATA και PCIe δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά στην κατανάλωση. Αλλά αν μεταφέρετε τόσα δεδομένα που ο SSD χρησιμοποιείται συνεχώς, το PCIe θα χρησιμοποιήσει σημαντικά περισσότερη ενέργεια.

Μια τελευταία σημείωση σχετικά με το AHCI έναντι NVMe: εάν έχετε να επιλέξετε μεταξύ αυτών των δύο προτύπων, χρησιμοποιήστε το NVMe. Το AHCI είναι παλαιότερο και έχει σχεδιαστεί για σκληρούς δίσκους και SATA, πράγμα που σημαίνει ότι ένα PCIe SSD που χρησιμοποιεί AHCI ενδέχεται να μην αξιοποιεί τις δυνατότητές του. Το NVMe σχεδιάστηκε ειδικά για PCIe, επομένως λειτουργεί καλύτερα.

Τι είναι το M.2 και το U.2;

M.2 και U.2 είναι πρότυπα που καθορίζουν το σχήμα, τις διαστάσεις και τις διατάξεις μίας φυσικής συσκευής. Τόσο τα πρότυπα M.2 όσο και το U.2 υποστηρίζουν τις συνδέσεις SATA και PCIe.

Το M.2 είναι πιο συνηθισμένο, οπότε αν πρέπει να διαλέξετε μεταξύ των δύο και δεν είστε βέβαιοι, το M.2 είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Το U.2 χρησιμοποιείται κυρίως για SSDs της σειράς Intel 750 και δεν θα βρείτε πολλούς άλλους που να το υποστηρίζουν.

Όταν χρησιμοποιείτε το M.2 για ένα SATA SSD, η απόδοση είναι ακριβώς η ίδια με τη χρήση ενός κανονικού «δίσκου» μορφής SATA. Όταν χρησιμοποιείτε το M.2 για ένα PCIe SSD, έχετε ανώτατο όριο στις λωρίδες x4 - αλλά αυτό είναι αρκετό για έναν οικιακό χρήστη. Επιπλέον, οι x4 SSD είναι πιο κοινοί από τους x2 SSD και δεν είναι πολύ πιο ακριβοί.

ult bottom left01     ult right01
U.2   M.2

Ποιο είδος SSD είναι κατάλληλο για εσάς;

Αν ο γνώμονας είναι η οικονομία, προτιμήστε το SATA. Εάν θέλετε μέγιστη απόδοση που περιλαμβάνει μεγάλες μεταφορές αρχείων, προτιμήστε το PCIe. Και τα δύο είναι πιο βολικό να χρησιμοποιηθούν σε μορφή M.2 και τα δύο είναι αποδεδειγμένα καλύτερα από τον σκληρό δίσκο από άποψη ταχύτητας.

Σημειώστε ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι όροι που σχετίζονται με το SSD που πρέπει να γνωρίζετε, όπως το TRIM και τα SLC / MLC / TLC.
Πηγή: https://www.betterpc.gr

Ετικέτες: Τι είναι το SSDs SATA